inlägg

Hade varit roligt med catering på Uppsala slott

Vad är en bal på slottet tänker ni?

Det hade varit superroligt att anlita catering Uppsala för att ordna upp ett event på Uppsala slott. Först ska jag berätta bara lite mer om slottet så att ni förstår varför jag vill anlita catering som hämtar mat till slottet för inbjudna gästerna. Här på slottet kan man ha event som födelsedagar, bröllop och företagsfester och det är också då maten har en stor roll. Vilken cateringfirma i Uppsala ska man då anlita?

Uppsala Slottets Historia

Uppsala Slott är en av de mest kända historiska platserna i Sverige. Slottet började byggas 1549 som en befästning och ingick i den serie borgar som Gustav Vasa och hans söner uppförde som skydd mot utländska och inhemska fiender. År 1567 var de första boningsdelarna på slottet klara och man kunde utrymma den gamla “Uppsala gård”. Under flera århundraden var slottet en viktig plats för kungafamiljen och för den svenska historien. Kungen var tex här för 50 års jubileum och då bjöds det på en Uppsala lunch på slottet. Vilken cateringfirma de anlitade ville de inte avslöja.

Drottning Kristina borde anlitat Catering från Uppsala

Här har många avgörande historiska händelser utspelat sig såsom Sturemorden 1567 Gustav II Adolfs beslut att Sverige skulle delta i vad som utvecklade sig till det 30-åriga kriget och i slottets Rikssal läste Schering Rosenhane upp drottning Kristinas tronavsägelse den 6 juni 1654. Hade det varit i modern tid då Kristina sade upp sin tron så skulle de definitivt anlita en cateringfirma i stället för att låta alla pigor laga maten. Många gånger så anlitar man cateringfirma när man har olika event på Uppsala slott för det finns plats för både fest och bröllop på slottet.

Idag är slottet öppet för besökare och det finns flera publika verksamheter att besöka. Slottet är även säte för Landshövdingen och kontor för många företag. Besökare kan njuta av den fantastiska utsikten från slottet och ta del av den rika historien som det representerar. Vad vi vet så lagar aldrig landshövdingen mat själv utan de anlitar säkert en duktig kock eller så beställer de mat från någon cateringfirma i Uppsala.

När man har event på Uppsala slott är det ett måste för alla Uppsalabor att få dricka kaffe och 7 sorters kakor efter maten.

Kungafamiljen favoritmat

Kungafamiljen har haft en nära koppling till Uppsala slott under flera århundraden. Slottet har varit en viktig plats för kungafamiljen och har spelat en central roll i Sveriges historia. Man har frågat vad kronprinsessan har för favoritmat och svaret var råbiff. Vi vet ej om detta finns på listan för att boka in mat från cateringfirman. Säkert går det att ordna det också skulle vi tro.

Här ser vi en god råbiff perfekt för vår kronprinsessa.

Kungafamiljen har använt slottet för officiella sammanträden, representation och andra viktiga evenemang. De har också bott på slottet under vissa perioder särskilt under sommarmånaderna.

Under 1900-talet användes slottet som bostad för prinsessan Sibylla och hennes familj. Idag används slottet främst för representation och som ett museum öppet för allmänheten.

Kungafamiljens Besök

Under hösten 2021 och våren 2022 gjorde Kungafamiljen en Sverigeturné där de besökte alla Sveriges län. Ett av de besökta länen var Uppsala län där de besökte Uppsala slott. Så vitt vi vet så beställde man då mat från en cateringfirma för att enkelt ordna upp. Det sägs ju också att kungafamiljen äter otrolig nyttigt så då har de säkert också beställt nyttig mat till deras ära när de besökte Uppsala.

Under besöket fick Kungen och Drottningen också en guidad tur på Uppsala slott. Slottet är ett av Sveriges mest välbevarade renässansslott och har en lång och spännande historia. Det byggdes på 1500-talet och har sedan dess haft många olika ägare och användningsområden.