Sammariterhemmet i Uppsala är en institution som har spelat en stor roll i stadens vård och omsorg av äldre personer.
Det grundades år 1928 av Sammaritansystrarna en kristen kvinnoorden som tagit sig an olika sociala och sjukvårdande uppdrag runt om i världen.
Inledningsvis var Sammariterhemmet ett äldreboende för kvinnor från överklassen som saknade anhöriga eller inte hade möjlighet att bo kvar hemma på grund av ålder eller sjukdom. Dessutom fungerade hemmet som en samlingsplats för de äldre och erbjöd olika aktiviteter och social gemenskap.
Under årens lopp har Sammariterhemmet utvecklats och utökats för att kunna möta nya krav och behov inom äldreomsorgen. Numera finns det olika former av boende och vård på institutionen, allt från korttidsvård och dagverksamhet till demensvård och palliativ vård. Personalen är välutbildad och engagerad i att skapa en trygg och stimulerande miljö för de äldre som vistas där.
Sammariterhemmet har också ett gott samarbete med Uppsala universitet och fungerar som en praktikplats för studenter inom olika vård- och omsorgsprogram. Detta ger både de äldre och studenterna möjlighet att lära av varandra och bidrar till en ökad kunskap och förståelse för äldreomsorgens utmaningar och möjligheter.
En viktig del av verksamheten på Sammariterhemmet är också att främja de äldres välbefinnande genom att erbjuda olika aktiviteter och program som främjar social samvaro, motion och kulturella upplevelser. Det finns till exempel regelbundna utflykter, musikunderhållning och motionsträning för de boende att delta i.
Sammariterhemmet i Uppsala är med andra ord en viktig aktör inom äldreomsorgen i staden och fortsätter att utvecklas för att kunna möta framtidens behov och krav på kvalitativ vård och omsorg för äldre personer. Genom sitt arbete bidrar institutionen till att skapa en meningsfull och trygg tillvaro för de äldre och är en viktig del av det sociala nätverket och gemenskapen i Uppsala.