Okategoriserade

Uppsalas katter och Pelle svanslös

Pelle Svanslös är Uppsalas mest berömda katt och staden har flera katter ska ni veta.

Pelle Svanslös är en välkänd kattfigur i Sverige som har fångat många barns hjärtan. Pelle Svanslös är en godhjärtad och snäll katt som är känd för att ständigt bli lurad och mobbad av Elaka Måns och hans eftersägare Bill och Bull. Trots allt det elaka som händer i hans liv vinner det goda alltid till slut och Pelle får även uppleva kärleken tillsammans med Maja Gräddnos.

Pelle Svanslös skapades av författaren Gösta Knutsson och blev först publicerad 1939. Sedan dess har Pelle Svanslös blivit en känd och älskad figur i Sverige med flera böcker, filmer och tv-serier baserade på hans äventyr. Pelle Svanslös har också blivit en symbol för vikten av att vara snäll och hjälpsam mot andra, och hans motto “Våga vara snäll” har inspirerat många.

Pelle Svanslös ursprung

Pelle Svanslös är en känd skönlitterär barnboksserie som skapades av Gösta Knutsson. Serien handlar om katten Pelle som föddes utan svans och hans äventyr i Uppsala. Pelle Svanslös-serien har blivit mycket populär och har översatts till flera språk.

Gösta Knutsson skrev Pelle Svanslös-serien som en barnradioserie 1938. Serien blev mycket populär och 1939 publicerades den första boken om Pelle Svanslös. Boken blev en stor succé och följdes av flera andra böcker om Pelle.

Pelle Svanslös-serien har blivit mycket älskad av både barn och vuxna och har översatts till flera språk. Serien har också filmatiserats flera gånger både som tecknad film och som spelfilm.

Pelle Svanslös har också blivit en symbol för Uppsala och det finns till och med en staty av Pelle i staden. Statyn är skapad av konstnären Kristina Jansson och är en av stadens mest kända sevärdheter. Vi har även Pelle Svanslösparken som ligger i Engelska Parken i Uppsala. Förut fanns Pelle Svanslöshuset där barn kunde fira sin födelsedag.