Okategoriserade

Uppsala domkyrka

Visste ni att det är Sveriges helgedom?

Under sju århundraden har hur mycket folk besökt Uppsala Domkyrka. Troligen flera miljontals människor. Det är inte så konstigt då kyrkan började byggas redan runt år 1270. Det var en fransk arkitekt som fick kontrakt att börja bygga och byggde många stora delar av kapellens östra del, högkoret och både södra och norra portalerna. Sen fick en byggmästare från Västerås bygga långhuset i väster under 1300-talet.

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka är den största kyrkan i Norden

Då Uppsala domkyrka är den största kyrkan så är det också sätet för Sveriges ärkebiskop. Själva invigningen av kyrkan gjordes år 1435. Det tog ett tag att kyrkan skulle bli klar då det var en del brist på pengar och ett utbrott av pest. Kyrkan är uppbyggd av tegel som tillverkades i närheten. Däremot är pelarna längst fram i kyrkan gjorda av kalksten som kommer från Gotland.

Uppsala domkyrka

om man skulle se domkyrkan uppifrån så skulle man se att den är byggd som ett kors med mittskepp, sidoskepp och tvärskepp. Dom flesta kyrkorna har alltid sin ingång i väster och högkor till öster. Domkyrkan i Uppsala har niohundra sittplatser men kan få plats med över tvåtusen om man ställer in extrastolar.

Som en del andra kyrkor så har domkyrkan också varit drabbad av bränder. Flera stycken till och med. Den största branden skedde år 1702 och tog ett tag att restaurera kyrkan. Denna brand gjorde att kyrkan fick ett lite nytt utseende. Under 1885-1893 när kyrkan blev restaurerad fick den dom väggmålningar och fönsterglas som den har än idag. Nu är kyrkan lika hög som den är lång och det innebär nästan etthundranitton meter hög och lång.

Här finns mycket att se så är du i Uppsala tycker jag du ska åka till kyrkan och göra ett besök. Här finns mycket att se såsom både kyrka, utställningar och visningar.