Okategoriserade

NU är när vi ska leva

Har skrivit om henne förut, men kanske inte i detta sammanhang. Elitsimmaren, influencern, hälsoprofilen – finns många benämningar – förebilden Elin Kjos. Som den senaste tiden blivit ännu mera känd, eftersom hon fått obotlig lungcancer.  

Det har gått tre år sedan Elin fick det fruktansvärda beskedet, sedan hon gått till doktorn med en envis hosta. Beskedet att hon skulle leva mellan tre och sex månader till. Hon har beskrivit känslan i intervjuer, senast på Renées brygga i tv4, men också berättat hur hon vägrade acceptera spådomen. Hur hon varenda dag sedan dess fortsatt kämpa mot sin sjukdom, genom att träna, äta hälsosamt, träffa vänner och familj, vara aktiv på sociala medier och även podda en gång i veckan tillsammans med sin syster.  

Så hittade jag henne. Kan inte säga att jag följer många poddar, blir uttråkad av allt onödigt som sägs, men de här samtalen var något annat. Samtal mellan två systrar, tvillingar, som delar med sig av smått och stort på ett unikt sätt. På ett mer öppet, inspirerande, roligt och intressant sätt än alla. Ena minuten pratar de om smink, fester, barnuppfostran och middagsmat. Andra om det galna i att den ena av dem har en obotlig cancersjukdom.  

   Elins tillstånd har gått upp och ner under de tre år som gått. Hon har fått all behandling som är möjlig, rest utomlands för alternativa metoder och deltagit i nydanande forskningsstudier. Just nu verkar läget ha blivit sämre, men man vet inte. Ingen vet hur det slutar, hur länge Elin ska må så här dåligt och behöva kämpa så hårt. Kanske biter snart en medicin, forskningen går framåt, och kanske får Elin leva lika länge som de flesta andra. 

   Och får hon inte det, och det är kanske poängen med mitt skrivande idag, så accepterar hon det. Hon fick det liv hon fick och hennes absoluta intention är att göra bästa möjliga av varje dag. Hon brukar säga att ingen av oss vet hur länge vi får leva. Alla kan dö imorgon, det enda vi vet är att vi lever nu. Och NU är vad vi måste ta vara på.  

   Jag gråter och skrattar med Elin och hennes syster varenda vecka, varenda dag (via Instagram) just nu och jag hoppas så in i… att det kommer ett botemedel. Ingen förtjänar det som hon – om man kan uttrycka det så – men jag är mitt i allt elände tacksam mot Elin som får mig att värdesätta mitt liv på ett nytt sätt. Får mig att fatta hur varje dag, varenda minut, är en ynnest.  

   Om du ser det här Elin Kjos – alla håller tummarna för att du ska bli frisk, men hur det än blir med den saken – minns att du har förändrat synen på livet för alla som kommit i kontakt med dig. Och då menar jag alla. Så länge jag lever – en dag till eller tusentals – ska jag minnas ditt sätt att ta dig an din stora utmaning. Minnas och inspireras och förmedla till andra. Tack så mycket för det!